Alles over schadevrije jaren

Een van de lastigste onderdelen van een autoverzekering blijkt nog steeds het begrip schadevrije jaren te zijn. Hoe werken ze en welke invloed hebben zij op de premie die je moet betalen?

Schadevrij jaar
Tijdens de looptijd van je autoverzekering word je beloond voor elk jaar waarin je geen schade claimt. Een schadevrij jaar zorgt voor korting op de premie van je autoverzekering. Die korting bereken we aan de hand van een bonus-malusladder. Deze ladder bestaat uit 20 treden.

Hoe hoger je op deze ladder klimt, hoe hoger je korting is. Vanaf trede 14 ontvang je het maximale kortingspercentage van 80%.

Bonus Malus: stijgen en dalen
Bonus malus is Latijn en betekent beloning en straf of goed en slecht. Bij onze autoverzekering wordt goed gedrag beloond met korting en ‘slecht’ gedrag met het wegnemen van die korting. Dat is overigens niet alleen bij ons zo, maar elke autoverzekeraar in Nederland werkt met een soortgelijk systeem.
Wanneer je dus een jaar zonder schade hebt rondgereden, stijg je een trede op de bonus-malusladder en stijgt daarmee ook je korting op de premie van je autoverzekering. Maar raak je betrokken bij een ongeluk(je) en je claimt de schade bij ons, zak je een of meerdere treden op de ladder en verlies je daarmee je korting.

Schadevrije jaren staan geregistreerd in Roy Data
Je schadevrije jaren zijn persoons- én autogebonden en worden geregistreerd in Roy Data. Dat laatste is een centrale database waaraan alle verzekeraars in Nederland het aantal schadevrije jaren van een klant moeten doorgeven als een autoverzekering is beëindigd. Als je bij ons een nieuwe autoverzekering afsluit, dan controleren wij het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgegeven in deze database.

Als wij geen schadevrije jaren in Roy Data kunnen vinden, dan kan dat meerdere redenen hebben:

  • Je vorige verzekeraar heeft je schadevrije jaren nog niet doorgegeven aan Roy Data. Je moet dan bij hen een verzoek indienen om dat alsnog in orde te maken.
  • Je schadevrije jaren zijn niet meer geldig. Deze zijn één jaar geldig na het opzeggen van een autoverzekering. Bij het opschorten van een verzekering zijn schadevrije jaren nog drie jaar geldig.
  • Je hebt in een leaseauto gereden. Het aantal schadevrije jaren dat je óók opbouwt in een leaseauto staan in de leaseverklaring die je aan het eind van de leaseperiode krijgt. Deze moet je naar ons toesturen.Leaseverklaring voor schadevrije jaren
    Heb je geen leaseverklaring gekregen? Dan kan je deze bij je leasemaatschappij opvragen. Denkt bij het opvragen eraan dat het een originele verklaring van de leasemaatschappij is, waarop je persoonsgegevens, leasetermijn en schadeoverzicht vermeld staan.